ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, είναι μια κοινοτική δράση για την ανάδειξη του πλούτου της ποικιλομορφίας, των κοινών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτισμών και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Ο εν λόγω θεσμός καθιερώθηκε, κατόπιν πρότασης της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία. Η κοινοτική δράση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες, γνωρίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Η χώρα μας έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006). Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο. Για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει έξι (6) έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα», σεβόμενη την κληρονομία της πνευματικής και ιστορικής βάσης των Δελφών καθώς επίσης και τη μεγάλη προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης των Δελφών για το 2021, στηρίζει έμπρακτα τη προσπάθεια αυτή και για το λόγο αυτό,  κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της γραμματείας του αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα», στο ξενοδοχείο «INIOHOS», στους Δελφούς,  θα υπάρχει ενημερωτικό stand, προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούνε για το έργο και τις ενέργειες του Δήμου Δελφών ως προς την επίτευξη της απόκτησης του τίτλου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης για το 2021.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή:
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ-ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ  ΙΤΕΑΣ-ΚΙΡΡΑΣ
Δελφοί,ΤΚ: 33054
Τηλ: 2265083101
Κινητό:6944396196 (Γιάννης Παπαθανασίου)
6939209980 (Μαρίνα Χασιώτη)

 

Επικοινωνία

poster2016